Bollebygdsmamman

Bollebygdsmamman

28 december 2014

Borttappad vän

Idag följde jag med lilla ♥ när hon skulle hem till en kompis och då passade jag på att ta kameran med mig. Fotade lite här och där på vägen dit och hem. Det har kommit en del snö och många buskar och träd är så vackra när de är snöhängda!

Utmed en gångväg såg jag en napp som hängde i ett träd... Jag tänkte på det stackars barnet som tappat sin älskade vän och som kanske inte kan somna på kvällen utan nappisen... Jag tänkte på föräldrarna som kanske varit ute och letat i förtvivlan för att den lilla bebisen skulle kunna sova...

Tänk att napparna är så viktiga för många barn... En del nöjer sig med tummen - inklusive jag själv som barn... Men napparna är nog väldigt speciella för många... Många barn lämnar ju napparna till tomten och en del slänger dem bara. Jag anlitades som tomte åt en granne, en gång för många år sedan, och då fick jag en liten ask med en liten flickas nappar i. Hon tittade mig länge i ögonen innan hon lämnade över asken och jag förstod att det var ett förtroende jag fick, där och då...

Kram

27 december 2014

Hej mitt vinterland

Klockan 04 i natt, ringde telefonen här hemma. När jag gick upp för att svara, slängde jag ett öga ut genom fönstret och när jag såg hur det såg ut där utanför, så visste jag vem det var som ringde. Det var dags för stora ♥ att ge sig ut och ploga. Det hade, sedan vi lagt oss, fallit cirka 10 cm snö och där utanför var det alldeles vitt och fint! Härligt!! Äntligen! Som vi har väntat på det här! Lite riktig vinter!! Det var nästan så att jag klädde på mig och gick ut för att yra runt i snön en stund, men sängen kändes faktiskt som ett bättre alternativ vid den tiden...

Nu gäller det att njuta av vintervädret, för tittar man på prognoserna framåt, så ska det bli plusgrader och regn redan vid nyår...

I morgon är det jag som ger mig ut med kameran och förevigar vintern 2014!

Kram

26 december 2014

Jultankar

Sitter just nu under en filt i vårt ljusa och fina vardagsrum. Det är så lugnt och skönt... Granen lyser jämte mig och där utanför är det frostigt och kallt. Det ryker från grannens skorsten och på himlen glider de små molnen förbi. Kanske blir det soligt och fint idag också.

Annandag jul... Redan... Det går i ett rasande tempo. Vissa dagar är lugna och en del andra är mer hektiska. På gott och ont.

Före jul var vi hembjudna till en av grannarna här på gatan. Det var en mycket trevlig kväll med glögg, pepparkakor och god mat. Vi pratade och hade väldigt trevligt. Tänk att vi har fått så bra grannar på gatan! Jätteskoj! Tyvärr blev det lite för stimmigt för mig, så strax efter maten fick jag tacka för mig och istället gå hem till lugnet och tystnaden. Fyra barn som stojade runt blev lite för mycket för min trötta hjärna.

En annan av dagarna före jul åkte vi ut till skogen för att leta efter den perfekta granen. (Och ja, vi hade självklart frågat markägaren om vi fick ta en gran.) Vi hade ved och korv med tillbehör med oss, så när vi hittat granen så gjorde vi upp eld och grillade korv, där i skogen. Det har blivit en tradition att göra så och det är ju så himla mysigt! Något vi ser fram emot allihop. Leta gran och sedan grilla korv och dricka varm choklad. Och det smakar ju så gott att äta grillad korv och dricka varm choklad där ute i kylan!

Julafton firades tillsammans med mina föräldrar i deras nya lägenhet i stan. Tänk, det var inte länge sedan de flyttade och de har redan kommit helt i ordning! Det känns som om de har bott där alltid... Lägenheten är jättefin, med många rum i olika vinklar och vrår. Fin julstämning med god mat, gott sällskap och många fina och överraskande paket. Åh, jag är så jättenöjd med julklapparna jag fick!!

Idag kommer våra föräldrar hit för att äta kalkonmiddag. Misstänker att det blir en hel del att förbereda, men hoppas att jag ändå hinner ta en lur på soffan innan de kommer. Känner på mig att det kommer bli ännu en trevlig och rolig kväll.

God fortsättning på julen!

Kram

17 december 2014

Snart är det jul...

Snart är det jul... Och med julen kommer också en massa förberedelser som måste göras. Jag känner fortfarande av sviterna efter de senaste helgernas happenings och även om det var väldigt roliga helger så känns det i kroppen länge efter. Jag har nu fått skriva ner vad som ska göras före jul och sedan får jag bocka av när en sak är klart. Det tar tid, men det ska nog bli klart. Man får bara planera lite bättre än vanligt.

Julkorten tog två dagar att skriva och julklapparna tog två dagar att slå in. Inte så att vi har vansinnigt mycket av något av det, men jag orkar inte sitta så länge med varje sak som ska göras. Nu är i alla fall både kort och julklappar klara och det känns ju skönt.

Nu planerar jag för att kunna göra lite julgodis med lilla ♥ också. Det tar nog också några dagar, men förhoppningen är att vi ska hinna göra några sorter i alla fall.



Sakta men säkert närmar vi oss årets största och mysigaste helg...

Kram

14 december 2014

Stresshantering

I måndags var jag hos arbetsterapeuten, som ska hjälpa mig med stresshantering. Förra gången fick jag lära mig att andas i fyrkant... Ni som har varit där, vet vad jag pratar om. Andas in i fyra sekunder, håll andan i två, andas ut i fyra sekunder, håll andan i två. Andas in i fyra sekunder, håll andan i två, andas ut i fyra sekunder och håll andan i två. Runt, runt i visuell fyrkant tills hjärtat slår normalt igen.

Denna gången pratade vi om hur viktigt det är att man, när man är så här stressad, ser till att man gör EN sak åt gången och att man gör färdigt den innan man rusar vidare till nästa sak. Man ska t.ex. inte rusa ifrån matlagningen för att hämta en handduk i tvättstugan och när man ändå är där så hänger man upp tvätten som ju var färdig och så viker man ihop tvätten som redan hängde uppe för att den nytvättade tvätten skulle få plats, och när man går upp med den vikna tvätten så ser man att blomman i vardagsrummet hänger lite och kommer då på att det var förfärligt länge sedan man vattnade blommorna och då passar man på att göra det när man ändå går förbi. Och oj, så många blad det ligger i fönstret; de måste jag ta när jag ändå är här. In med handdukarna i skåpet och jag kanske skulle kolla mailen när jag ändå är vid datorn. Den står ju redan på så det går fort. Mailen, Facebook och kolla den där länken - den måste jag kolla på. Mmm... en resa till solen nu, vore inte fel... Sängen är inte bäddad - himmel, har jag glömt det. Bädda, dra upp persienner. Oj, mattan i sovrummet är väldigt "bösig" - den måste jag skaka av. Fullt med löv på trappan - de måste sopas bort, så det inte blir halt... Men... vad höll jag på med..? Var var jag när jag rusade iväg...? Himmel!! Maten!!!

Jag känner alltför väl igen mig själv... Nu är det extra viktigt för mig att inte rusa iväg så där, utan att faktiskt göra klart vad jag håller på med. Jag har en lista i köket med saker som jag har tänkt att de ska bli gjorda. Det känns jätteskönt när en sak är klar och jag kan stryka den från listan. Det går inte fort, men det blir saker strukna. Och jag får påminna mig själv, många gånger varje dag, att bara göra EN sak åt gången och att göra färdigt. Att inte rusa iväg och göra en massa andra saker samtidigt, bara för att andra saker råkar korsa mina vägar...

Ha en skön tredje advent!
Ta det lugnt och var rädda om varandra!

Kram


11 december 2014

Guld i väskan

I helgen som gick, var lilla ♥ och jag i Stockholm. Syftet var att kolla in Idol-finalen på Globen. Vi hade fått tag på biljetter, som vi senare fick bytt ut mot bättre platser.

Vi tog snabbtåget mot huvudstaden på morgonen. Väl framme blev det tunnelbana och tvärbana för att komma till hotellet. Fint och modernt hotell i Hammarby Sjöstad. Incheckning och lite slappande på rummet innan det var dags att ta sig till Globen. Vi hade tänkt gå, men insåg ganska snabbt att det var betydligt bättre att ta tvärbanan två hållplatser istället. Det började dessutom regna när vi lämnade hotellet, så valet var ganska enkelt...

Väl framme vid Globen åt vi lite och sedan intog vi våra platser på Parkett. Vi satt några rader bakom Juryn och hade en ganska okej vy över scenerna, som sträckte sig ut över golvet. När det väl började, inledde Darin, Danny och Linnéa Henriksson med en hejdundrande show. Det var otroligt bra och medryckande!

Under kvällens pauser, uppträdde de andra idolerna, som fått lämna tävlingen innan. Även Carola och One Direction uppträdde under kvällen. Och gode tid... När One Direction skulle upp på scenen, så blev folk som galna! De skrek och grät och en del var helt hysteriska. Mitt i allt det där, satt jag och höll för öronen..! Det var ett himla liv på fansen. Tänk er själva; 13 000 skrikande fans - varav kanske 80% var tjejer... Och ni vet ju hur tjejer går upp i falsett när de hamnar i extas...

Själva tävlingen mellan Molly och Lisa, var väldigt jämn. De var superduktiga, båda två! Jag höll på Molly, men kände att Lisa nog skulle ta hem det... Och så blev det ju också; när kvällen var slut, stod Lisa som vinnare av Idol 2014.

Det flög guldglitter över hela arenan och lilla ♥ rafsade åt sig så mycket hon kunde och stoppade ner det i min väska, sina fickor och i sitt mobilfodral...

När tävlingen var slut och vi skulle dra oss mot hotellet, så kände jag hur yr jag blev och lilla ♥ fick hålla i mig när vi gick mot tvärbanan... Det hade naturligtvis blivit alldeles för mycket för min hjärna, med allt ljud, ljus och med alla människor...

Trötta men ändå väldigt nöjda somnade vi, framåt nattkröken, på det färgglada och moderna hotellet.

En kväll helt klart värd att minnas...

Kram

3 december 2014

Massage på djupet

Det senaste halvåret har jag gått på massage. I början var det varje vecka, men efter hand har detta utökats till varannan vecka, var tredje vecka och nu det sista har det varit var fjärde vecka.

Det är en behandlande massage och det har verkligen gjort underverk med min kropp! I våras hade jag ont överallt... I ryggen, i nacken och axlarna, i benen, knäna, armbågen, fötterna... Ja, i princip hela kroppen värkte på mig.

Gunilla har sedan masserat och jobbat så himla bra med mig, så nu är nästan allt borta. Det är helt underbart! Jag kan röra mig utan att få ont... Stressen, som orsakade min sjukskrivning, har satt sig i nacken så det får hon fortfarande jobba hårt med, varje gång jag är där.

Gunilla jobbar på djupet med musklerna och i början skrek jag nästan när hon satte igång massagen. Det gjorde så förb---at ont att jag fick lägga all kraft på att inte dra undan armen eller benet när hon masserade. Ibland rann tårarna och ibland fick jag bita ihop ordentligt. Ibland har jag nästan skrikit högt för att det har gjort så ont. Ibland har hon till och med fått avbryta, när det har varit outhärdligt... Men nu, efter ett halvår, är det riktigt skönt när hon masserar. Det känns hur musklerna får ny energi och hur blodet strömmar igenom när hon jobbar med dem. Efter massagen är jag helt öm i kroppen, men det känns ändå underbart på samma gång!

Tänk att något som till en början gjorde så ont, nu känns så skönt!

Kram

1 december 2014

En Gävligt god helg...

I fredags körde vi, lite drygt 54 mil, norrut. Närmare bestämt till Sandviken för att hälsa på en härlig och fin familj. De har en son som kommer från samma barnhem som lilla ♥ och han är som en bror för henne. De saknar varandra och tycker mycket om att vara tillsammans. Vanligtvis träffas vi en gång om året, på vår gemensamma årliga träff, men nu kände vi att det var viktigt att utöka detta med dessa två fina ♥.

Alltså... Resan är lång... 54 mil ska man köra på cirka 5,40 timmar... Det säger GPS'en i allafall... Men då är inte mat- och kissepauser inräknat... Och det måste man ju ha... Total restid, inklusive dessa pauser, blev 7,15 timmar..! Nästan en hel arbetsdag! Bara sitta och inte kunna röra sig något speciellt... Phu..! Jag försökte vicka på fötterna och sträcka ut benen så gott det gick, men det är inte överdrivet mycket plats i en bil. Men utan blodproppar i benen, lyckades vi komma fram så småningom.

Vi var inne i Gävle på lördagen och tittade på Gävlebocken. Oj, vilken stor bock! Tänk att det finns människor som faktiskt går in för att elda upp den... Den har stått där i 47 år och ungefär hälften av gångerna har den blivit uppeldad. Man har försökt med allt möjligt för att den inte ska brinna ner, men det är alltid någon som lyckas ta sig fram för att sätta fyr i halmen. När vi var där, gick det en vakt runt bocken och kanske lyckas bocken klara sig från elden i år. Vi får se...

























Vi gick en liten runda på stan och stora ♥ fick handlat lite godsaker på torget. Vi fick tips av en man att gå till ett muséum för att titta på en jättestort pepparkakshus. Sagt och gjort, vi drog dit och när vi klev in genom dörrarna fick vi se det största pepparkakshuset som vi någonsin sett! Förresten, hus och hus... Det var ett pepparkaksslott!! Från golv till tak, med tinnar och torn och figurer och fönster och allt. Superfint!!

























Inspirerade av detta vackra slott, körde vi hemåt och så fick barnen fixa varsitt eget pepparkakshus. Det var verkligen inspirerande att se barnen skapa där vid köksbordet! De drog på kristyr och de klämde dit både små chokladlinser och tomtar och andra små godisgubbar. Jättefint blev det!!

























Det har varit en mycket fin helg! Vi har pratat och umgåtts och haft det supertrevligt! Det har varit energipåfyllning och det har varit lugnt och skönt! Precis vad vi alla behövde; en Gävligt god helg!

Kram på er!