Bollebygdsmamman

Bollebygdsmamman

29 oktober 2015

Gröna vägen, vecka 4

Denna fjärde veckan har innehållit både pyssel och utejobb.

Måndagen och tisdagen tillbringades inomhus. Det är ju snart Alla helgons dag och då vill man kanske göra fint på graven, eller så vill man bara göra fint på trappan där hemma. Därmed fick vi göra varsitt hjärta med hönsnät, mossa och annat smått och gott. 

Det tig sin lilla tid att göra hjärtat, men efter mycket rivmärken och blod och psykbryt så var det klart. Nu ligger det så fint där hemma på trappan.

Vi har städat av verktyg och krukor och packat undan i förråd. Vi har skördat kål, rödbetor och purjolök, som vi får ta med hem. 

Vi har klippt ner luktärterna och fördelat klippet över grönsaksbäddarna och vi har tömt och städat ur växthuset. 

Vi har även haft avslappnings- och andningsövningar. Skönt, men man blir väldigt tung i kropp och knopp av det...

Veckans uppmaning: Känn var du har andningen...

Nu tar vi helg och njuter av ledigheten, tänder ljus och tänker på våra fina som inte finns med oss längre.

Kram


22 oktober 2015

Gröna vägen, vecka 3

Denna, den tredje, veckan har innehållit lite av varje.
Veckan började med andningsövningar liggande på golvet i stugan. Vi fick testa att andas med halsen, bröstet och med magen. Att andas rätt är viktigt! Andas man med halsen eller bröstet, så byter man bara luft. Andas man med magen, så händer en massa annat i kroppen. Hela systemet arbetar och får därmed oxå del av syret som kommer in. Slutsats; kroppen mår bra om man andas med magen..!

När vi hade tränat på att andas, gick vi upp till planteringarna och skördade lite grönsaker samt grävde upp Dahlialökarna. Dessa ska ju in över vintern för att till våren sättas ut igen. Bakom växthuset, vid fikabordet, satte vi lite andra lökväxter som deltagarna till våren kan njuta av när de fikar.

I tisdags var vi ute i skogen och letade "fynd". Tanken är att vi så småningom ska pyssla lite och då behöver vi ha lite material till det. Vi hittade inte så mycket, men det blev ju en liten promenad iaf.

Jag hittade tre grankottar, som en ekorre gnagt av, och dessa tog jag med mig tillbaks till stugan. När jag skulle lägga dem ifrån mig där nere, så såg jag helt överraskande ett litet grönt hjärta i handen...! Magiskt! ♥

























Idag, torsdag, så gick vi en långpromenad i omgivningarna för att hitta fler fynd. Det blev en hel del mossa, men även blåbärsris, lingonris, björknäver, pinnar och flugsvamp. Det småregnade hela tiden och fast vi hade regnkläder så blev det lite fuktigt ändå. I slutet av promenaden såg jag en stor barkbit som jag plockade med mig tillbaks till stugan. Riktigt stor och riktigt fin! Jag la den på en bänk utanför huset, så får vi se om det går att göra något av den - annars tar jag med den hem.

Efter den långa promenaden, var vi helt slut allihop. Det var meningen att vi skulle plockat lite i det som vi hittat idag, men efter fikat så var det ingen som riktigt orkade, så då avslutade vi dagen istället.

Det har varit en mycket givande vecka - tröttsam, men ändå positiv och bra.

Dagens ord: ANDAS..!
Se till att du andas med magen så mår hela kroppen gott av det!

Ha en fin helg!

Kram

20 oktober 2015

Underbart är ordet

I helgen som var, åkte jag till Varberg. Största anledningen var en tjejträff på lördagen.

Vi är ett gäng tjejer/kvinnor/kärringar/damer som träffats med jämna mellanrum i tjugo år. Det har varit ungefär samma konstellation hela tiden. Många roliga saker har vi hittat på genom åren. I lördags var det middag på Gustaf Bratt, som stod på schemat. 

























Nåväl, det var jättetrevligt och vi var många som var med. Som vanligt, så blev jag trött och fick åka hem efter maten. Som någon beskrev tillståndet; "Det går att hålla masken ett tag, men sedan blir man trött och då går det inte längre..." 

Jag övernattade i mina svärföräldrars stuga, för att slippa köra ända hem mitt i natten.

När jag vaknade upp på söndagen, sken solen från en helt blå himmel, så efter frukosten tog jag på mig och gick ut. Jag hade väl tänkt gå ner till Rödskär, men insåg min begränsning när jag kommit halvvägs... Man ska ju orka ta sig hem oxå...

Vilket helt underbart väder! Och vilken underbar sol! Och så underbart vackert havet var! Och vilken underbar promenad det blev! 

























Trots den galna huvudvärken, så njöt jag verkligen av promenaden utmed stranden och havet.

Fler såna tillfällen, tack..! Fast gärna då utan huvudvärk...

Kram

15 oktober 2015

Gröna vägen, vecka 2

Ytterligare en vecka har gått av min arbetsträning... Inte klokt så fort det går...

Denna veckan har vi planterat en massa växter utanför stugan, där vi håller till. Där finns en slänt, som ska prydas av vackra blommande växter så småningom. Vi har grävt, satt ner och vattnat. Lugnt och fint. Man får bita sig själv i tungan ibland och inte vara så himla effektiv; passa på och gräv ett hål till medans någon hämtar vattnet... Nej, gräv ETT hål och VÄNTA sedan på att vattnet kommer. Titta på träden och himlen och bara var i stunden. Det har jag svårt för... Jag vill gärna göra flera saker samtidigt och det måste jag lära mig att inte göra. En sak i taget..!

Vi har även varit uppe vid växthuset och där har vi skördat sånt som andra planterade för ett tag sedan. Rödbetor, purjolökar, rödkål, morötter och tomater. Jag tog ner tomaterna och klippte ner plantorna inne i växthuset. När det var klart skulle vi klippa ner de bortrensade plantorna i mindre bitar och lägga dessa på komposten. Vi var nästa klara när vår gruppledare sa att vi skulle gå tillbaks. Att bara lämna det lilla som var kvar, var oerhört svårt... Men, jag ska bara... Jag har bara detta kvar... Ska bara... Nej - släpp och gå. Det ligger kvar till en annan gång..! Det finns lite att jobba med...

Idag skulle vi sätta lökar utanför stugan. Jag och A jobbade tillsammans. Jag grävde bort en cirkel av gräsmattan och vi satte ner lökarna och sedan la vi tillbaks gräset igen. Även där fick jag hålla i mig, för att inte forcera. Gräv en grop, lägg i lökarna och tillbaks med gräset. Stanna upp och prata lite, titta på himlen och på de vackra träden runt omkring. Fika lite och fortsätt sedan. Det är ingen tävling om vem som kommer först. Lugnt och fint... En sak i taget...

Dagens ord; STUNDA... Stanna upp i stunden och tänk på var du är och på vad du gör. Lukta, se, känn och andas.

Dagen idag, avslutades med en välbehövlig och superskön avslappningsövning inne i stugan. Andningen blev klart lättare efteråt...

Ha en god helg och glöm inte att STUNDA emellanåt..!

Kram

14 oktober 2015

Smakresan

I fredags var stora ♥ och jag på Åhaga för att njuta av Smakresan, som denna gången gick till Spanien.

Det var mycket folk, men inte fullsatt. Några ströplatser fanns här och där. Vi fick bra platser i utkanten av rummet och nära ytterdörren. Lite lugnare där, kändes det som...

Vi fick välkomstbubbel när vi kom och sedan rasslade det på. Bengt "Ettan" Johansson, känd från BT, pratade viner med oss och kocken Marco Qadroni berättade om maten. De är mycket kunniga båda två, och det blev en hel del roligheter under kvällen.

Tapas till förrätt. Lufttorkad skinka, baconlindade dadlar, bläckfisktentakler med rökt paprika och tomater samt pinnmusslor. Till detta serverades två sorters sherry. Jag är verkligen ingen fan av sherry, så jag ställde glasen åt sidan och sippade på välkomstbubblet istället...

Nästa rätt var Gazpacho Andaluz. En kall grönsakssoppa med gurka, paprika och krutonger till. Vinet vi fick, var ett rosébubbelvin.

Efter det fick vi Rape a la marinera; marulk med skaldjur och vitvinssås med saffran. Ett vitt vin serverades till det.

Sedan fick vi Perdiz con chocolate; Rapphöna med "chokladsås" och grönsaker. Ja, inte sån chokladsås som man har på glass förståss..! Utan en sås gjord på kalvfond, fond på skrovet från rapphönan och sedan hade de i Valhronachoklad i det. Mycket gott! Ett rött vin serverades till, men det kändes som ett "huvudvärksvin" så det ställdes åt sidan och jag njöt istället av bubbelvinet och det vita vinet, som jag hade sparat lite på...

Ternasco al horno; dilamm med saltbakad kanariepotatis och en mojosås (tomat- och paprikasås). Till det ett rött vin, som var bättre än det förra, men ändå ingen riktig favorit.

Avslutningsvis fick vi Crema Catalana med ett glas sherry. Skillnaden på Creme brulee och Crema Catalana är att i den senare använder man apelsinskal. Mycket gott!

En toppenkväll med god mat, gott vin och trevligt sällskap! Magen var full av allt det goda, men ändå kändes det väldigt behagligt.

Detta var den andra smakresan som vi har varit på tillsammans och det är ett jättetrevligt koncept. Kan verkligen rekommenderas om man gillar mat och vin.

Kram


8 oktober 2015

Gröna vägen, vecka 1

Nu är första veckan på min arbetsträning, på Gröna vägen, avklarad. Det har varit en mjukstart, med klädprovningar, fika, lätta samtal och en långpromenad.

Denna första veckan, var det bara två dagar och extra korta dagar, för att vi ska hinna vänja oss vid vad som händer. För det är faktiskt så, att trots att vi alla vill det här och trots att vi alla ser fram emot att få köra igång, så är inte alltid kroppen med. Jag har varit supertrött och har fått kraftig huvudvärk, båda dessa dagarna, och har fått lägga mig när jag har kommit hem. Då är det nära att tänka "bakslag"... Men... Jag vet ju vad det beror på och jag vet ju att kroppen reagerar, så då är det lättare att stå ut. 

Det har i alla fall varit två jättemysiga dagar och jag ser fram emot nästa vecka. Då ska arbetskläderna på och redan på måndag kommer vi göra lite djupdykningar uppe vid planteringarna.

Dagens ord: GRUNDA... När du står i en kö i mataffären eller sitter i bilen i en bilkö; stå/sitt stadigt med båda fötterna i golvet. Släpp stressen - du kan ändå inte påverka något i det läget. Se dig omkring och fokusera på annat istället. Sänk axlarna och räta ut rynkorna i pannan. Ta en djupt andetag och var i nuet. Det går inte fortare, men det känns bättre i kroppen...
 
Kram


7 oktober 2015

Ett brev från förr...

I förra veckan fick jag ett brev. Inget konstigt med det, men det här brevet hade jag postat till mig själv för ett år sedan...

Jag var på en konferens i Malmö, i början av oktober förra året, och där föreläste en man om "Närvarande eller härvarande". Den föreläsningen gjorde ett stort intryck på mig och jag bestämde mig för att ändra på ett och annat. Bli mer härvarande. Vi som var med på föreläsningen fick skriva ner några punkter som vi ville ändra på hos oss själva, och sedan lägga detta papper i ett kuvert, med vår egen adress på framsidan samt ett datum ett år framåt. Mannen som höll föreläsningen lovade sedan att posta dessa brev till oss om ett år.

Med viss skepsis gjorde jag detta, för vem skickar hundratals brev om året åt andra och på rätt datum dessutom...?!

I förra veckan kom brevet som jag skickade till mig själv för ett år sedan...

Lite läskigt, för jag kom ju inte ihåg vilka punkter jag hade skrivit. Hade jag ändrat på något eller var det så att jag körde vidare i samma spår som tidigare..??

Jodå, jag hade ändrat på de flesta punkterna. Rätt nöjd att jag faktiskt kunde ändra på vanor och att jag faktiskt fortfarande höll på förändringarna..!

Se till att ni inte bara är närvarande - var även härvarande..!!

Tjingeling!


3 oktober 2015

Praliner i långa rader

Idag har jag varit i Göteborg, på Choklad- och lakritsfestivalen på Ullevi, för att provsmaka lite av varje.

Oj, oj, oj... Där fanns det praliner, kan man säga..! Praliner i långa rader och i stora högar... Och i varje monter fick man provsmaka. En här och en där och en här och en där... Till slut stod magen åt alla håll och vi kände att det nog var läge med lite "riktig" mat. Ner i katakomberna, under Ullevi, och så lite kringelikrokar hit och dit och där fanns en "restaurang". Eller ja, restaurang var ju synd att kalla det. Matställe är kanske mer korrekt. Betongväggar och lysrör i taket. Några bord och stolar och en bänk där man fick beställa maten. Inte helt mysigt, men det funkade.

Nåja, det blev lite mat i alla fall och sedan var vi redo att kasta oss ut i provsmakandets förtrollade värld igen. Lakrits, glögg, bröd, ost, korv, olja, pepparkakor, kex, marmelad, juice, glass, kaffe, te, varm choklad, kall choklad, kakao, vin, likör, snaps och en massa annat smått och gott.

Efter några timmar var hjärnan trött och kroppen började fyllas av betong. Då var det lagom att runda av och dra sig hemåt. Nöjda och glada och sådär lagom sockerstinna ser vi fram emot nästa år - då är det dags att ta en ny runda tror jag, minsann...

Kram