Bollebygdsmamman

Bollebygdsmamman

6 april 2012

Trandansen


Idag trotsade vi vädret och åkte till Hornborgasjön för att kolla in tranorna. Det snöade, regnade, blåste och var inte mer än +3 grader när vi åkte hemifrån. När vi kom till Falköping så stannade vi till vid Falbygdens ost och där gick vi runt en lång stund och njöt av alla ostar, kex och annat smått och gott de hade att erbjuda. Vi lyckades få med oss två bärkassar fyllda med godsaker, när det var dags att dra oss ut mot till bilen. När vi kom fram till området som heter Trandansen, så såg vi ut över kullarna och det var jäsiken så många tranor där var..!! Jag har aldrig varit vid Hornborgasjön och jag har aldrig sett så många tranor på ett och samma ställe tidigare! Det var tranor överallt!! De gick runt där och bara åt och tittade. Vi tog lite kort och sedan körde vi bort mot Naturum och parkerade. Vi gick ut och tittade och gode värd..! Det var superhäftigt! Precis överallt stod det fåglar! Dagens notering var 15 800 tranor… Rekordet genom alla tider slogs i förrgår; då räknade de in över 26 000 tranor!














Vet ni att tranan länge har setts som en symbol för våren. Tranan återkommer varje år till Sverige, efter att ha tillbringat vintern i Spanien, då vintern gett vika och dagarna blir längre. Trandansen är troligen ett sätt att stärka banden mellan paren. Det kan vara en uppvaktning av partnern eller en introduktion till parningen. Trandansen kan ske oavsett väder och vilken tid på dygnet som helst. Tranor finns över allt i hela världen UTOM i Sydamerika och Antarktis. Tranen kan bli mellan 95 och 120 cm lång och väga mellan 4-7 kg. Tranorna återvänder till Hornborgasjön på hösten, innan de flyger vidare söderut till Spanien igen.  Tranorna rastar vid Hornborgasjön i 1-3 veckor innan de flyger vidare till sina häckningsrevir.














Har ni inte varit vid Hornborgasjön och njutit av alla dessa imponerande tranor, så MÅSTE ni bara åka dit!! Ni kan hålla koll på hur många de är och läsa mer på Hornborgasjöns hemsida.

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar