Bollebygdsmamman

Bollebygdsmamman

12 oktober 2012

Elände och misär i Göteborg

Igår var stora ♥ och jag i Göteborg på Spökmiddag och spökvandring! Vi fick det i present när vi fyllde år i somras och nu var det så dax att bli lite skrämda så här på höstkanten.

Vi startade på en restaurang på Norra Hamngatan 12. En mysig restaurang med valv i taket, murade väggar och höga fönster. Vi blev bjudna på en trerätters middag bestående av hummersoppa till förrätt, Wallenbergare med potatismos, ärtor och rårörda lingon till varmrätt och sedan fick vi jordgubbscheesecake med vaniljsås eller chokladkladdkaka med grädde till dessert.
















Oj, oj, vilken middag! Det var supergott alltihop och man blev verkligen mätt! Det var inga småportioner, precis... Efter middagen fick vi ta på ytterkläderna och gå till Gustav Adolfs torg där vi blev mötta av Gustav Adolf himself samt en "tvätterska" från "förr". Tvätterskan var läskig, med blodiga kläder, smutsiga naglar, äckliga tänder och dessutom alldeles vita ögon med bara en smal pupill... De berättade om hur det var förr och om hur de blivit dödade. Sedan skulle vi följa med tvätterskan. Hon sprang fram på gatorna och gränderna och stannade till slut vid en lång mörk trappa där hon fortsatte berätta om sjukdomar och misär.
















Rätt som det var kom ytterligare en kvinna - en lite "finare" kvinna - som bröt på tyska och började gapa och domdera. Hon berättade oxå en historia om hur hon hade upplevt sitt liv förr. Hon fick oss att gå två och två på ett led och ledde oss sedan till Kronhusbodarna där hon fortsatte berätta hemska historier och gamla myter.

När vi stod där på gården utanför Kronhusbodarna så kändes det lite läskigt, faktiskt... Man såg de stora mörka fönstren på Kronhuset och förväntade sig nästan att se en skugga där innanför...
















Rätt som det var kom en kille skrikande och springande in i folkmassan. Vi blev jätterädda, men då var det han som skulle ta över berättandet. Han ledde oss ut på gatan igen och berättade om när han skulle ta båten till Amerika, för han hade hört hur mycket bättre allt var där. Han var oxå jätteläskig med blod på kläderna och även han hade vita ögon.

Så här fortsatte det runt på gatorna och runt kvarteren i 1,5 timme. Vi blev skrämda lite då och då av skrikande personer som dök upp lite här och där. De berättade allihop om en tid då digerdöd, pest och kolera härjade. De berättade om misär och mord. Kvinnorna växlade väldigt mellan att skratta hysteriska skratt och att i nästa sekund komma alldeles inpå någon med ett pekfinger i luften och med ilska i rösten.

Vi hade en supertrevlig kväll tillsammans där i Göteborg och vi kan verkligen rekommendera er att göra den här turen. Om ni inte är mörkrädda eller har svagt hjärta, förståss...

Kram







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar