Bollebygdsmamman

Bollebygdsmamman

13 juni 2013

Sirener och akutsjukvård

Igår när vi satt i köket, lilla ♥ och jag, hörde vi stora ♥ ropa flera gånger utanför; "Ska jag komma ner??". Jag tänkte inte så mycket på det just då, men någon minut senare hörde vi sirener som upphörde precis utanför vårt hus. Jag gick ut för att kolla och räddningstjänsten hade kommit till en av våra grannar. IVPA (I Väntan På Ambulans) kör räddningstjänsten på, då de kan komma fortare fram än ambulansen, till en akutvårdsbehövande och det var därför de dök upp på vår gata.

Vår granne hade nämligen satt en köttbit i halsen och kunde inte varken få upp den eller ner den. Den satt som ett lock i halsen. Grannen kunde andas som tur var, men inte svälja. Och alla vet ju hur det är när man inte får göra något... Man måste göra det! Säg till någon att han inte får gäspa och han gör det. Säg att man inte får skratta och man gör det. Det är inte lätt att inte svälja - det är ju en reflex som vi alla gör, utan att tänka på det. Grannen försökte svälja, men det gick inte utan saliven bara flödade. Till slut kom ambulansen och de tog med grannen in till sjukhuset. I natt opererade de bort köttbiten som satt som en kork i matstrupen.

Tänk så lätt hänt det är... Man säger alltid till barnen att de ska tugga ordentligt... Man stoppar sista köttbiten på tallriken i munnen och så plötsligt sitter den fast... Usch, så läskigt! Tur att det inte var luftstrupen som täpptes till! Då hade inte grannen stått upp idag...

Var rädda om er och tugga köttet ordentligt!!

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar